Reklama

15 października 1973 r. Nowe receptury wędlin

W ludowej Polsce wędliny były nie tylko trudno dostępne. Były również kiepskiej jakości.

15 października 1973 roku do zakładów masarskich rozesłano nowe receptury wyrobów wędlin. Poprzednia obowiązywał niewiele ponad rok, bo od 1 marca 1972 roku.

Reklama

Narzucona przez władze nowa formuła produkcji wędlin powodowała znaczące pogorszenie się ich jakości. Zwiększono bowiem w wyrobach ilość wody, a część mięsa zastąpiono tłuszczem. Na przykład w kabanosach ilość wody wzrosła o 10 procent, w kiełbasie jałowcowej o 5 procent, krakowskiej suchej o 4 procenty, myśliwskiej i litewskiej o 6 procent.

Zwiększając ilość wody w wędlinach, zmniejszono też zawartość mięsa w wyrobach masarskich. Na przykład w mortadeli czy serdelowej ilość mięsa spadła o 7 procent, a w zwyczajnej aż o 15 procent.

"Nie zmieniono cen. A to oznaczało praktycznych ich wzrost, na przykład o 13 procent w przypadku kabanosów. Na jednym ich kilogramie nabywca tracił ponad 15 zł" - konstatują autorzy zbiorowej pracy "Kartki z PRL-u".

Dowiedz się więcej na temat: wędliny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje